کاچی، غذای بومی مردم اردستان در شب یلدا
محمد رضا صدوقی کارشناس مسائل تاریخی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری صدای نایین از اردستان، اظهار کرد: یلدا یک واژه کاملا ایرانی است که برای تولد خورشید به کار میرود، در آیین و فرهنگ کهن نشانه موعود و آمدن منجی است و مردم بزرگترین شب سال را زنده نگه میدارند که در این شب دید و بازدید و رفتن به خانه بزرگترها انجام میشود.
وی افزود: از فردای شب یلدا روزها بزرگتر شده و شبها کوچکتر میشود، در فرهنگ اسلامی و تشیع، صله رحم مورد احترام قرار گرفته است، مراسم شب یلدا یک جشن خانوادگی است که مردم شهرستان اردستان نیز در کنار خانوادههای خود و بزرگان برگزار میکنند.
صدوقی خاطرنشان کرد: جشن شب یلدا برای تحکیم نهاد خانواده بسیار موثر است که موجب حرمت گذاشتن به بزرگان میشود و باید به نسلهای بعد انتقال داده شود همچنین حافظخوانی و شاهنامهخوانی از آداب شب یلدا در میان مردم اردستان است.
کارشناس مسائل تاریخی یادآور شد: در فرهنگ تشیع ظهور موعود و قائم آل محمد وعده داده شده که به شکلی با فرهنگ کهن ایرانی ارتباط دارد، در مسیحیت اعتقاد بر این است که هر هزار سال یک منجی خواهد آمد و این اعتقاد به منجی در ادیان مختلف وجود دارد.
وی بیان کرد: مردم اردستان میوههای محلی خود را در شب یلدا تقسیم میکردند، حلیم مخصوصی را در این شب تناول میکردند و کاچی غذای بومی مردم این منطقه است که با قرمه، کشک و آرد گندم تهیه میشده است.
صدوقی تصریح کرد: از میوههای خشکبار همچون برگهای زردآلو، هلو، گردو و بادام استفاده میشده، مادربزرگ در ایام قدیم هندوانه و خربزه را در زیر کاهدانها پنهان میکردند و در شب یلدا از آن استفاده میکردند همچنین انار نماد مردم اردستان است.
- نویسنده : علیرضا صفاریفر
احسانی
تاریخ : 1 - فروردین - 1403درود. متاسفانه کاچی رو نوشتید با آرد گندم درست میشه، در صورتی که آرد یک دانه سفید به نام ذرک هست.