امامزاده سلطان سید علی (ع) نایین
امامزاده سلطان سید علی (ع) نایین
نسب این امامزاده جلیل القدر بنا به گفته و اعتقاد بزرگان و معتمدین شهر و کتب تاریخی نایین به امام موسی بن جعفر (علیه السلام) می رسد.

مؤلف تاریخ نائین به نقل از سالک این امامزاده را صاحب کرامت ذکر کرده است و وی را سیدی بزرگوار نامیده است. مؤلف کتاب (طرائق الحقائق) نیز از این امامزاده با احترام یاد کرده و این بیت را ذکرمی کند:

این گنبد و رواق که از عرش برتر است                  خود بارگاه زاده موسی بن جعفر(ع) است

اطلاعات فیزیکی امامزاده سلطان سیدعلی (ع)

آستان امامزاده سلطان سیدعلی (علیه السلام) در مرکز شهر نایین واقع شده است. بنای امامزاده سلطان سیدعلی (علیه السلام) متعلق به اواخر قرن هفتم و اوائل قرن هشتم هجری است. بانی این بنای زیبا و باشکوه میرجلال الدین احمد بوده است که در جلو درِ شرقی حرم امامزاده مدفون است. حرم امامزاده فضای وسیعی است که گنبدی بزرگ و زیبا و با کاشیهای فیروزه ای رنگ بر بالای آن خودنمایی می کند. میرجلال الدین بانی این بقعه و بارگاه نیز از بزرگان نائین بوده که قناتی به نام جلال الدین در نزدیکی نائین احداث کرده و نیمی از آن را وقف بر این ساختمان نموده است. در کنار این حرم بزرگانی همچون سید قوام الدین، بدرالدین و سیف الدین مدفون هستند. بر رواق حرم مطهر امامزاده اشعاری به خط نستعلیق نوشته شده که سراینده آنها شخصی به نام میرزا علی تلگرافچی است. در مغرب حرم مدرسه دو طبقه ای ساخته شده که به طلاب علوم دینی اختصاص دارد.

این زیارتگاه مساحتی بالغ بر ۳۵۰۰۰ هزار متر مربع می باشد که شامل صحن حرم به مساحت ۱۲۰۰۰ متر مربع و فضای سبز آن ۶۰۰۰ متر و مجموعه، کتابخانه و رواق فاطمیه و شبستان فاطمیه می باشد.

مردم نائین به این امامزاده اعتقادی کامل دارند و کلیه مراسمات ملی و مذهبی، تجمعات، راهپیمایی ها، عزاداری ها و جشن ها و سخنرانی ها در این مکان برگزار می گردد.

این زیارتگاه با توجه به این نکته که در وسط شهر واقع گردیده و در مسیر راه حرم حضرت ثامن الائمه (علیه السلام) قرار دارد، مورد توجه زائرین اقصی نقاط کشور قرار دارد. با توجه به چند منظوره بودن این امامزاده در شهر، طرح جامعی به مساحت ۳۵۰۰۰ متر مربع تهیه که تاکنون بیش از ۶۰% آن اجرا شده است.

گنبدی دو پوش که تاریخ ساخت آن به دوران صفویه می رسد کاشیکاری شده به ارتفاع ۲۲ متر از کف روی بقعه قرار دارد.

مجموعه بنای امامزاده شامل بقعه، صحن، مدرسه و آب انبار حمام می‌باشد. بر روی محور عرضی امامزاده گنبد خانه ای به شکل هشت ضلعی قرار دارد که با ضمایم خود، فضایی چلیپایی پدید آورده است.

حرم امامزاده از چهار طرف دارای ورودی است در جنوبی مشرف به صحن مخروبه زنانه است. در شمالی به ایوان باز می‌شود و در غربی به رواق و کفش کن و صحن اصلی گشوده می‌شود. فضای اطراف کفش کن، با کاشی‌های ساخت نایین تزیین شده که دارای نقوش گل و بوته بوده و اشعاری بر آن‌ها منقوش شده است.

در جنوبی به داخل شبستانی باز می‌شود که در آن چند مقبره در دو اتاق وجود دارد. سمت جنوب حرم نیز تقریباً به همین گونه است. بخش زنانه دارای رواق و اتاق هایی به سمت پشت قبله می‌باشد. آب انباری نیز در در ضلع شمال شمال غربی صحن واقع شده است.

در جبهه جنوبی و شمالی صحن امامزاده دو فضای دیگر قرار دارد که هر یک شامل یک تالار پنج دری با شاه نشین و دو اتاق سه دری در طرفین آن می‌باشد. این اتاق‌ها نیز به نوبه خود دارای ایوان‌های کوچک در مقابل یکدیگر هستند.

در مغرب حرم، مدرسه‌ای در دو طبقه ساخته شده بود که به طلاب علوم دینی اختصاص داشت. در گذشته جبهه غربی شامل طاق نماهای فرو رفته‌ای بوده و نمایی مشابه نمای شرقی داشته است. ورود به صحن امامزاده، از جبهه غربی و از طریق دو در ورودی صورت می‌گرفته که هر دو این ورودی ها دارای سردر بلند آجری و یکی از آن‌ها دارای دو مناره آجری با مقطع هشت ضلعی بوده است.

برای رفاه حال زائرین در جنب حرم مطهر، زائرسرای سنتی که شامل ۱۵ باب اتاق و دو حمام مردانه و زنانه قدیمی ساخته شده است. همچنین در مجاورت صحن کتابخانه عمومی آستان و مرکز فرهنگی قرآنی نیز احداث گردیده است. این کتابخانه بالغ بر ۵۰۰۰ هزار جلد کتاب داشته که مورد توجه و استفاده اهالی شهر قرار دارد. مساحت شبستان با رواق بیرونی آن به ۱۲۰۰ متر مربع می رسد که به حرم متصل است. داخل حرم ضریحی فلزی در ابعاد ۳/۵×۲/۵ روی سنگ مزار امامزاده شریف قرار دارد. تزیینات داخل حرم شامل گچبری است که تا سقف ادامه داشته و در آینده نزدیک آیینه کاری و کاشیکاری خواهد گردید.

زیارتنامه امامزاده سلطان سیدعلی (ع)

السَّلامُ عَلَیکَ اَیُّهَا السَّیِّدُ الزَّکِیُّ، اَلطّاهِرُ الوَلِیُّ، وَالدّاعِی الحَفِیُّ؛ اَشهَدُ اَنَّکَ قُلتَ حَقّاً، حَقّاً، وَنَطَقتَ حَقّاً وَصِدقاً، وَدَعوتَ اِلی مَولایَ وَمَولاکَ، عَلانِیَهً وَسِرًّا، فازَ مُتَّبِعُکَ، وَنَجا مُصَدِّقُکَ، وَخابَ وَخَسِرَ مُکَذِّبُکَ، وَالمُتَخَلِّفُ عَنکَ، اَشهَد لی بِهذهِ الشَّهادَهِ، لِاَکونَ مَنَ الفائِزینَ بِمَعرِفَتِکَ وَطاعَتِکَ، وَتَصدیقِکَ وَاتِّباعَکَ، وَالسَّلامُ عَلَیکَ یا سَیِّدی وَابنَ سَیِّدی. اَنتَ بابُ اللهِ المُؤتی مَنهُ، وَالمَأخوذُ عَنهُ، اَتَیتُکَ زائِراً، وَحاجاتی لَکَ مُستَودِعهً، وَها اَنَا ذا اَستَودِعُکَ دینی وَاَمانَتی، وَخَواتیمَ عَمَلی، وَجَوامِعَ اَمَلی اِلی مُنتَهی اَجَلی، وَالسَّلامُ عَلَیکَ وَرَحمَهُ اللهِ وَبَرَکاتُه.

***

سلام بر تو ای آقای پاک و پاکیزه و سرور من و ای دعوت کننده (به حق) به مهربانی، گواهی دهم که تو حق گفتی و به حق و راستی سخن کردی و (مردم را) آشکارا و نهان بسوی مولای من و مولای خودت دعوت فرمودی رستگار شد پیرو تو و نجات یافت تصدیق کننده ات و نومید و زیانکار شد تکذیب کننده ات و آنکس که با تو مخالفت کرد گواه باش برای من این گواهی را تا من بوسیله معرفت و اطاعت تو و تصدیق و پیروی کردنت از زمره رستگاران باشم و سلام بر تو ای آقای من و ای فرزند آقای من توئی درگاه خدا که از آن درآیند و (معالم دین را) از آن بگیرند آمده ام به درگاهت برای زیارت و حاجت های خود را به تو سپرده ام و من اکنون به تو می سپارم دینم و امانتم و سرانجام کارهایم و همه آرزوهایم را تا پایان عمرم و بر تو باد سلام و رحمت خدا و برکاتش.

  • نویسنده : خبرنگار صدای نایین